Les 4 tècniques de cocció saludables que decidim utilitzar al nostre dia a dia, no només afectaran a la quantitat de nutrients que conservéssim. També podran fer que variï molt l’aportació calòrica dels ingredients. Perquè no és el mateix fregir unes patates a una paella que posar-les al forn.

L’alimentació d’una cuina saludable inclou una gran varietat d’aliments sans. Aquests aliments et proporcionaran els nutrients que necessitis per a mantenir-te sana, sentir-te bé i tenir energia. Quan parlem de nutrients sans, significa que aquests aliments inclouen les proteïnes, els carbohidrats, les grasses, l’aigua, les vitamines i els minerals necessaris per a una òptima salut del nostre organisme.

Els aliments d’origen vegetal son indispensables per a això. Les fruites, hortalisses i verdures haurien d’estar presents tots els dies a les diferents menjades que fem. Però els llegums, fruits secs, ous, les carns magres, el peix, els làctics (sense sucre), els cereals integrals i les llavors també son aliments indispensables per a la nostra cuina saludable.

Consells per adoptar bons habits

A més de seguir una alimentació equilibrada, per a tenir uns hàbits de vida saludable és indispensable la pràctica d’exercici físic. Descansar bé per les nits també és indispensable per a tenir una vida saludable. La importància de seguir aquestes pautes és vital per a tenir una bona salut. Per això és important que siguis constant en la realització d’aquests hàbits. La Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana portar un estil de vida saludable per mantenir una bona salut.  

Consumir aliments crus (com les fruites o les verdures) és beneficiós per a la salut i contribueix a aprofitar tots els nutrients que es troben presents en ells de manera natural. Això si, tens que assegurar-te de rentar-los bé abans de menjar-te’ls.

Per menjar de manera saludable és important que segueixis les recomanacions que hem indicat abans. Però també has de tenir en compte la manera de cocció dels aliments. Cada tècnica que s’utilitza per cuinar, la planxa, la brasa, etc. canvia completament la qualitat dels aliments així com el seu gust i valor nutricional. Passem a detallar-te algunes de les tècniques de cocció saludables que pots utilitzar a la teva cuina per a portar un estil de vida saludable

Al vapor

És una tècnica de cuina saludable molt sana i es pot aplicar a moltíssims aliments. Amb la cocció al vapor tot son avantatges. Un d’ells és gaudir de textures, gust i sobre tot de cuinar de manera senzilla, sana i econòmica. És un mètode de cocció que només utilitza aigua o altre líquid, sense submergir els aliments a l’aigua.

Es tracta bàsicament de cuinar els aliments en un colador o cistella amb orifici exposant-los al vapor de l’aigua. Al vapor, aconseguim que els aliments es vagin coent poc a poc, sense passar els 100 ºC. Així aconseguim que les vitamines i els minerals es conservin. Gràcies a la cocció a baixa temperatura, sobretot els nutrients de les verdures es conserven bé.

A la planxa

Cuinar a la planxa és una de les 4 tècniques de cocció saludables més recomanades. Es requereix molt poc oli i els aliments es cuinen ràpidament mantenint tot el seu sabor. A més és una tècnica molt senzilla i ràpida. I et permet cuinar diversos aliments com carns, verdures, hamburgueses veganes, peixos, etc.

El més normal és que utilitzem una planxa per cuinar-ho i no una paella. Podem obtenir plats de cuina saludable molt llamatius, amb colors daurats bonics i un aroma i gust peculiar. I si a més, a la planxa, i coem productes de proximitat, els sabors que podrem aconseguir seran molt més gustosos.

Al forn

Cuinar al forn és una altra de les tècniques de cuina saludable que volem tenir en compte. Un mètode de cocció apropiat per a una gran varietat d’aliments: verdures, empanades veganespizzes veganes, pastissos, gratinats, peixos, etc. Ens permet preparar tota classe de plats i d’ingredients d’una manera sana i amb menys grasses.

Podem aconseguir un sabor molt especial. Un altre aspecte important és que els nutrients dels aliments continuen casi intactes. Per tenir una vida saludable és més recomanable cuinar al forn que a una paella per exemple. Així evitem utilitzar grans quantitats d’oli.

A la brasa

¿Has provat algun cop coure verdures a la brasa? ¿Veritat que son boníssimes? Sabem que és una tècnica de cocció saludable difícil d’utilitzar habitualment. Entre d’altres coses, perquè necessitem fer-ho a l’aire lliure. Al coure els aliments a la brasa, gràcies al fum, aquests adquireixen un peculiar i deliciós aroma.

Per exemple, les verdures a la brasa retenen més vitamines i minerals. Tenim que tenir en compte que les verdures que fas a la brasa son generalment fresques, de temporada i algun cop productes de proximitat. Molt més saludables que les versions enllaunades o fregides.