Ja siguin crues o amb pell, pelades, fregides o mòltes, son un bon complement per a una vida saludable. A més, les ametlles i la cuina saludable tenen molta relació, son un ingredient molt versàtil ja que les podem utilitzar com a ingredient de diversos plats  en rodanxes, en flocs, com una farina, etc. A més, si pots trobar-les com a productes de proximitat, encara tindran molt més valor per a tu i la teva salut. 

Les ametlles son un dels fruits secs més nutritius del planeta, tenen un sabor delicat i contenen infinitat de propietats beneficioses per al nostre organisme.

A la rebosteria, l’ametlla és molt utilitzada com a ingredient per a la elaboració de postres tradicionals, com els torrons, els massapans, els gelats, etc. Per a la Comunitat Vegana, la llet d’ametlles resulta una gran opció per l’aportació de proteïnes.

Beneficis de menjar ametlles i la cuina saludable

Contenen grasses sanes

La seva riquesa és la característica més important de les ametlles i si son productes de proximitat molt millor.  El 54% de pes de l’ametlla seca es deu al seu contingut en àcids grassos, qualitat que respon al patró de vida saludable: el 65% son mono insaturades, com les de l’oli d’oliva verge extra, el 26% poliinsaturades i només una petita part (menys del 10%) son grasses saturades. Les grasses “bones” presents a l’ametlla, actuen com un bàlsam per al nostre cor, facilitant el seu funcionament.

A més, les ametlles i el colesterol estan molt relacionats ja que aquestes grasses ajuden a pujar els nivells de colesterol “bo” (HDL) i a baixar el nivell de colesterol “dolent” (LDL) al nostre cos. Per lo tant, les ametlles també contribueixen a la salut del nostre sistema circulatori perquè, a través dels aminoàcids i àcids grassos presents en la seva composició, protegeixen i enforteixen les parets de les artèries. 

Aporten proteïnes

Les ametlles tenen un alt contingut de proteïna (6 grams per 25 ametlles) i la seva densitat et farà sentir ple per més temps. Contenen proteïnes vegetals que ajuden a reduir el risc de contreure malalties cardiovasculars, molt important si vols tenir una vida saludable. Tenen un alt contingut nutrimental, que també ajuda si vols perdre pes. Al ser una bona font de proteïnes, les ametlles funcionen com a tonificant i reconstituent muscular, en especial per a esportistes, nens i adolescents. Es per això que molts ciclistes i maratonistes porten una bossa amb ametlles per a competir.

Aporten energia

Es considera un aliment altament energètic, 575 kcal per 100 grams de part comestible. S’hauria d’incorporar a les dietes que tinguin una alta demanda energètica com és el cas dels nens i esportistes. Les ametlles aporten energia al cos sense tenir un alt nivell de glucosa. Això vol dir que son una font d’energia molt bona tant per a persones que pateixen diabetis com per a les que no. Les ametlles com a productes de proximitat, significa que es redueix (i molt) el temps transcorregut entre la recol·lecció i el consum, pel que les propietats dels aliments es mantenen gairebé intactes.

Riques en calci i d’altres minerals beneficiosos

Les ametlles son una bona font de calci, una ració de 30 grams d’ametlles cobrirà el doble que el mateix pes en llet, arribant a satisfer un 9% de la necessitat diària de calci. L’alt percentatge de delci, fòsfor i magnesi, beneficien a les nostres dents i ossos en gran mesura, ja que els enforteixen. També ajuden a combatre l’ansietat i la irritabilitat, cuiden els nostres músculs i ajuden a prevenir l’insomni, així com a descansar de manera més profunda, factors importants per a tenir una  vida saludable. Cal afegir que son un aliment excel·lent per a prevenir la osteoporosi pel seu alt contingut en calci.

Contenen vitamina E

Tots els fruits secs son rics amb vitamina E, però l’ametlla és la que més concentra aquests compostos, amb 24,2 mg per cada 100 grams. La principal característica de la vitamina E és la seva propietat antioxidant. Només cal per tant, introduir a la nostra dieta uns 50 grams d’ametlles per a obtenir la vitamina E que necessitem al dia. Amb la quantitat de vitamina E, magnesi i zinc que aporten, ens ajuden a reforçar el sistema immunitari.

Contenen vitamina B2

Aquesta vitamina és molt important per al nostre organisme, és una de les principals que s’ocupa de que la pell estigui en perfecte estat i de la oxigenació de la còrnia.  També s’encarrega d’anivellar la visió.

Beneficien al cervell

Una bona manera per a mantenir el nostre cervell en forma i actiu és menjar ametlles. Els àcids no saturats i el fòsfor que tenen les ametlles ajuden a potenciar el bon rendiment del cervell, prevenint canvis d’humor sobtats, pèrdues de memòria i baix rendiment intel·lectual.

Son beneficioses durant l’embaràs

Diversos estudis han demostrat que les ametlles son una font rica en “’àcid fòlic”, el qual ajuda al cervell i desenvolupament neurològic del fetus, i vitamina E que protegeix al nadó d’un possible risc d’asma. Les ametlles i la cuina saludable son una bona opció per a incorporar a la nostra dieta al llarg dels 9 mesos i el període de lactància, ja que contenen moltes proteïnes i minerals que ajuden a la mare i al nadó. A més, estimulen la producció de llet materna.

Recorda, les ametlles i la cuina saludable estan molt relacionades, junt amb els productes de proximitat i d’altres components, pera poder tenir així una vida saludable.