Un dels principals avantatges d’una cuina saludable està molt clar i és que et pot canviar la vida; d’altres serien que tenim més energia, ens sentim més feliços, etc. en definitiva, molts factors que milloren la nostra qualitat de vida. Podríem definir cuina saludable com a l’elaboració d’ingredients que contenen efectes positius per a la nostra salut. Amb una cuina saludable el que aconseguim és una ingesta d’una varietat d’aliments sans per a que el nostre organisme pugui desenvolupar-se amb menys problemes de salut. Aliments que et proporcionen els nutrients que necessites per a mantenir-te sana, sentir-te bé i tenir energia.

Quan parlem de nutrients sans, significa que aquests aliments inclouen les proteïnes, els carbohidrats, les grasses, l’aigua, les vitamines i els minerals necessaris per a una òptima salut del nostre organisme. Al optar per aquest tipus de menjar, la persona protegeix el seu organisme i fins i tot pot revertir certes afeccions.

Una alimentació sana i equilibrada ens fa sentir millor i millorar el nostre estil de vida fins a tenir una vida saludable. Diverses investigacions demostren que una cuina saludable pot ajudar a evitar el desenvolupament de diversos tipus de malalties com la diabetis, el càncer, la osteoporosi i les malalties del cor.

¿Quines característiques ha de tenir l’alimentació d’una cuina saludable?

Segons el Grup de Revisió Estudi i Posicionament de l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (GREP-AEDN), l’alimentació d’una cuina saludable s’ajusta a les següents característiques:

Satisfactòria: agradable i sensorialment plaent.

Suficient: que cobreixi les necessitats d’energia, en funció de les necessitats de les diferents etapes o circumstàncies de la vida.

Completa: que contingui tots els nutrients que necessita l’organisme i en quantitats adequades. 

Equilibrada: amb una major presència d’una àmplia varietat d’aliments frescos i d’origen principalment vegetal, i amb una escassa o nul·la presència tant de begudes alcohòliques com d’aliments de baixa qualitat nutricional.

Harmònica: amb un equilibri proporcional dels macronutrients que la integren.

Segura: sense dosis de contaminants biològics o químics que superin els límits de seguritat establerts per les autoritats competents, o exempta de tòxics o contaminants físics, químics o biològics que puguin resultar nocius per a individus sensibles.

Adaptada: que s’adapti a les característiques individuals (situació fisiològica i/o fisiopatològica), socials, culturals i de l’entorn de l’individu.

Sostenible: que la seva contribució al canvi climàtic sigui la menys possible i que prioritzi els productes autòctons.

Assequible: que permeti la interacció social i la convivència i que sigui econòmicament viable per a l’individu.

¿Què significa menjar sa?

Menjar sa no significa perdre pes i fer dieta. El tenir una cuina saludable i seguir una dieta equilibrada és beneficiós per a tothom. Menjar sa és un estil de vida saludable que li proporciones al teu cos per a que es senti bé, és a dir, feliç per dintre i per fora. I també li proporciones al teu cos la quantitat d’energia suficient per a les teves necessitats diàries. 

Decidir portar una alimentació sana amb una cuina saludable significa que ha d’estar composta per aliments de qualitat. Això es resumeix en la qualitat en quant a les característiques organolèptiques de l’aliment, i de la manera del procés de la seva creació i elaboració, etc. La qualitat alimentària inclou totes les característiques que té l’aliment per a que sigui acceptable i satisfaci les nostres necessitats. Per mantenir una alimentació sana i un estil de vida saludable és imprescindible consumir aliments de qualitat, en quantitats adequades i d’una forma correcta. 

Al parlar de productes de qualitat se’ns fa molt difícil no parlar de productes de proximitat, productes que es cultiven a l’entorn territorial més proper al consumidor final. D’aquesta manera, el consumidor coneix l’origen dels aliments de consum, pots menjar productes locals i de temporada, afavorint la sostenibilitat del medi ambient.

Una alimentació saludable proporciona al nostre cos la dosis adequada de cada grup alimentari: vegetals, fruites, làctics, proteïnes, grasses, sucres, etc. I per a aconseguir una vida saludable no és l’únic que tenim que tenir en compte. Necessitem també incorporar l’exercici físic, el descans i una bona salut mental per a tenir un vida plena. 

Avantatges d’una cuina saludable per a la nostra salut:

Potencia la nostra memòria

Una dieta rica en verdures, fruites, peix i fruits secs, ajuda a potenciar la nostra memòria. Una dieta saludable i organitzada a diari permet al nostre cervell dur a terme les seves funcions, perquè té els nutrients necessaris per al funcionament adequat.

Ajuda a mantenir la nostra pressió arterial

Degut a que una dieta saludable és baixa en sodi, ajuda a mantenir la pressió arterial als nivells adequats, perquè és rica en fruites i verdures. 

T’ajuda a controlar el pes 

Portar una dieta equilibrada amb un baix contingut de grasses i sucres, permet tenir un pes adequat i mantenir-lo per més temps.

Millora el nostre sistema immune

Si li donem al nostre cos els nutrients necessaris per a estar forts i protegir el sistema immune, farem que aquest es recuperi més ràpidament de les lesions i malalties. 

Protegeix el nostre sistema digestiu

Degut a un consum adequat de fruites, verdures i cereals integrals, el nostre organisme no té que digerir aliments copiosos i el sistema digestiu funciona molt millor. A més, aquests aliments son rics en fibra i redueixen el risc de patir determinades malalties.

Millora el nostre estat d’ànims

Existeix una relació directa entre el que mengem i com ens sentim. Determinats nutrients com el ferro, la Omega-3 i algunes vitamines influeixen al nostre estat d’ànim. Una dieta variada, aporta la quantitat necessària d’aquests nutrients i manté l’equilibri del nostre estat d’ànim, així com una actitud positiva

Como has pogut veure, els avantatges d’una cuina saludable son bastant evidents i t’aporten molts beneficis per al teu cos; alimentació i salut son dos conceptes que van de la mà. Recorda que tot el que mengem determina en gran mesura el nostre benestar i és indispensable fer-ho bé per viure plenament i durant més temps.