La cuina saludable en època d’exàmens és la millor aliada entre els joves que es trobin en temps d’estudis. Existeixen  aliments que estan científicament comprovats i que ajuden a millorar el nostre rendiment. Pensa que per portar una vida saludable pots contar amb la dieta mediterrània i si li afegeixes, en la mesura que puguis, productes de proximitat, tindràs la seguretat de que ho estàs fent bé. 

Sabem que la dieta mediterrània es distingeix per ser una alimentació equilibrada, variada i que inclou tots els nutrients necessaris per al bon funcionament de l’organisme i per a portar una vida saludable. És una dieta rica en verdures, fruites, cereals, llegums, fruits secs, oli d’oliva extra verge, llet, ous, etc. L’ideal d’aquests dies és una alimentació variada sense excessos de grassa. Aparta’t, sempre que puguis, de menjar ràpid i precuinat.

El cervell absorbeix un 20% de la energia dels aliments que ingerim, per això és tant important menjar adequadament, per la influència que té per al nostre rendiment intel·lectual. Hem de triar correctament els aliments que prenem per a tenir una òptima concentració durant la època d’exàmens, que és quan li exigim més al nostre cervell.

Sempre és recomanable portar una dieta sana i equilibrada per a tenir una vida saludable durant la època d’exàmens, però existeixen alguns aliments que són especialment bons per a millorar la teva capacitat de concentració, i te’n volem destacar alguns:

1. Verdures de color verd fosc 

Un bon exemple seria el bròquil, els espinacs, l’enciam, la ruca etc. tots aporten antioxidants, que destaquen per les seves propietats neuroprotectores i fan que la ment estigui activa per a la concentració. També potencien la memòria. 

Hauríem de menjar almenys dos racions de verdures al dia, per aprofitar tots els seus nutrients, ja siguin crues o al vapor. Totalment recomanable menjar verdures per als estudiants i si pot ser les que hem esmentat, molt millor. Una alternativa de la cuina natural i saludable en època d’exàmens per als joves, serien les empanades veganeshamburgueses veganes i pizzes veganes, si no saps què preparar per a sopar un dissabte per la nit, per exemple.

2. Plàtans i pomes

A la nostra alimentació diària per a tenir una vida saludable no hi poden faltar les fruites en general, però per als joves que es troben en època d’exàmens, hem de destacar sense cap dubte els plàtans i les pomes. Aquestes dues classes de fruita contenen substàncies a favor de la protecció del cervell, afavoreixen també l’agilitat mental, és a dir, ténen un impacte positiu a la memòria i a la cognició.

Hauríem de menjar com a mínim 3 peces de fruita al dia, com a postre o com a “tentenpié” i si estem parlant de productes de proximitat, molt millor.

3. Pastanagues

Les pastanagues ens ajuden a enfortir la nostra memòria i concentració perquè en contenen beta carotè en abundància, un antioxidant que protegeix al cervell i afavoreix l’aprenentatge.

La cuina saludable en època d’exàmens té un impacte directe amb els resultats: quan millor es menja, millor és el rendiment acadèmic. Així que ja saps, ¡¡no oblidis mai tenir un bon grapat de pastanagues a la mà durant la època d’estudis!!! 

4. Xocolata negra

A més de ser molt bo, menjar xocolata negra millora el rendiment cognitiu del cervell i ens ajuda a processar millor la informació. El cacau conté antioxidant que ajuda a afavorir la memòria.

5. L’oli d’oliva verge extra

Incorpora l’oli d’oliva verge extra als teus menjars perquè té gran quantitat de polifenols que afavoreixen l’aprenentatge i la memòria. Un estudio recent de la revista Annals of Clinical and Translational Neurology, es mostra com consumir oli d’oliva verge extra protegeix la memòria i la capacitat d’aprenentatge i redueix la formació de plaques de beta amiloide i cabdells neurofibril·lars al cervell, marcadors clàssics de la malaltia de l’Alzheimer. Si l’oli d’oliva verge extra és producte de proximitat, significa que respecten les estacions i per tant, és molt més saborós. Si les empanades veganespizzes veganes i hamburgueses veganes que hem esmentat abans et pareixen una bona alternativa per a menjar un dia que no sàpigues què cuinar, assegura’t que estiguin cuinades amb oli d’oliva verge extra.

6. Els fruits secs

Si parlem de rendiment intel·lectual, els fruits secs i en especial les ametlles, es converteixen en un dels aliments més beneficiosos per a la memòria. Els especialistes recomanen fruits secs, amb moderació, per afrontar els exàmens i per a tenir una vida saludable.

A part de poder incorporar aquesta classe d’aliments a la teva dieta en època d’exàmens, és molt important que dormis i descansis bé, que no caiguis en la temptació d’abusar de begudes energètiques i que evitis menjar aliments amb moltes calories i amb un alt índex glucèmic.  

Recorda, intenta afegir a la teva  cuina saludable en època d’exàmens el producte de proximitat, juntament amb d’altres components, per a poder tenir així una vida saludable.