La cuina saludable i l’obesitat infantil estan estretament relacionades, perquè l’excessiu consum d’aliments com els dolços, les llaminadures, la brioixeria, etc. Son un dels factors d’excés de pes a la població infantil.

L’ Institut Mèdic de la Obesitat apunta que un de cada deu nens tenen obesitat i dos sobrepès. Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), la obesitat infantil és un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI, està augmentant a un ritme alarmant. 

Els nens obesos i amb sobrepès tendeixen a seguir sent obesos a l’edat adulta i tenen més probabilitats de patir, a edats més primerenques, malalties com la diabetis i les malalties cardiovasculars. El sobrepès, la obesitat i les malalties connexes son en gran mesura previsibles. Per consegüent, hem de donar prioritat a la prevenció de la obesitat infantil, adverteix la OMS.

Per a prevenir l’obesitat infantil, és necessari intervenir tant en l’àmbit escolar com a casa. Generant bons hàbits de vida saludable i evitar que el sobrepès i les errades en l’alimentació es converteixin en un greu problema. Per això la cuina saludable i l’obesitat infantil hi tenen molt a veure.

Quines son les causes de l’obesitat infantil?

  • El canvi, en general, a una societat molt més sedentària i la disminució de l’activitat física és una de les causes de la obesitat.
  • Una altra de les causes és el canvi a una alimentació més calòrica, amb abundants grasses i sucres; però amb poques vitamines, minerals i altres nutrients saludables.

Hàbits d’una cuina saludable i l’obesitat infantil 

Introdueix a la dieta més fruites i verdures 

Introdueix a la dieta més fruites i verdures per a tenir una vida saludable, fes que aquestes siguin les teves aliades. Introdueix-les a la teva cuina saludable, tant a la teva dieta com a la dels teus fills. Això t’ajudarà a prevenir malalties i a cuidar el teu organisme. Però ens trobem amb el fet de que molts nens es mostren reticents a aquests aliments i acaben menjant-ne poques. ¿Que tal provar una pizza vegana? ¿O una empanada vegana? ¿O una hamburguesa vegana?. Son diferents maneres de menjar verdures i que al teu fill li encantaran. Així, estarà menjant verdures sense notar-ho i el teu fill podrà tenir una vida saludable.

Que el teu fill practiqui exercici físic

És recomanable que els nens facin una hora d’exercici diari. No podem obligar al nostre fill a practicar deport, està clar. Però si que podem apuntar-lo a practicar esport a les activitats extraescolars: futbol, natació, gimnàstica rítmica, etc. Es tracta de que jugui en espais oberts, que passi menys temps tancat a casa i que jugui amb altres nens. Tenint pràctiques bones per a la socialització, per a la seva autoestima i per a que pugui tenir una vida saludable.

Intenta que el teu fill no abusi de les begudes ensucrades

Tindríem que reduir el consum al mínim perquè no aporten res positiu des del punt de vista nutricional. l seu consum està relacionat amb la obesitat infantil. Si vols portar una vida saludable, intenta evitar-les.

Fes que el teu fill begui molta aigua

Pensa que l’aigua és indispensable per a la vida, fes que l’aigua es converteixi en la beguda habitual del teu fill, el nen ha de beure aigua a totes les menjades. Una bona opció és que posis el gerro de l’aigua a les menjades, l’has de tenir a mà i serà més fàcil que el teu fill la begui.

Excés de brioixeria

L’excés de brioixeria es un dels factors que més influeixen en la obesitat infantil. La brioixeria industrial es caracteritza per tenir una alta quantitat de calories concentrades. Per altra banda, no posseeix gran quantitat de proteïnes ni de fibra, ni de minerals i vitamines, components essencials que necessita el nostre organisme per a tenir una vida saludable.

Un problema de salut bastant comú a la consulta dels pediatres és la hipercolestorolèmia, és a dir, el colesterol en nens. Reduir-lo no és difícil si es prenen les mesures adequades. Pots donar-li fruits secs: menjar ametlles ens ajuda a reduir els nivells de colesterol perquè contenen grasses insaturades, a més de proteïnes, i son molt beneficioses per a la salut i per a tenir una vida saludable. Intenta que aquestes siguin productes de proximitat, per a que així siguin molt més beneficioses per al nostre cos.